
E-dönüşüm işletmeler için giderek vazgeçilmez bir hal almaya devam ediyor. E-dönüşüm denildiğinde akla gelen uygulamalardan birisi de e-defter sistemidir. Peki, e-defter nedir? E-defter kullanmanın avantajları nelerdir?
E-Defter Nedir?
Vergi mükellefi olan işletmeler, denetim altında olabilmeleri için tüm finansal verilerini kayıt altına almak zorundadırlar. Bu yüzden işletmeler defter kullanırlar. Defterler, kanunlar gereğince tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterleri içerirler. E-defter ise, dijital ortamda tutulan ve Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik imza ile beratların iletilebildiği sistemdir. Bir başka deyişle e-defter, yasal düzlemde geleneksel defterlerden farksız olmasıyla beraber, tümüyle dijital ortamda tutulan ve kullanılan defter olarak tanımlanır.
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-defterler için standart XML formatını belirlemiştir. İşletmeler, e-deftere geçiş yaptıktan sonra matbu defterleri için kapanış tasdiki yaptırmalılardır.
Kimler E-Defter Kullanmak Zorundadır?
E-fatura zorunluluğu bulunan tüm işletmeler, e-defter uygulamasına dahil olmak zorundadır. Bunun için güncel şartlar ise şu şekildedir:
- 2021 yılı cirosu 4 milyon tl ve üzeri olanlar 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-defter uygulamasına geçiş yapmak zorundadır.
- 2022 yılı ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri cirosu bulunan işletmeler, 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-defter uygulamasına geçiş yapmak zorundadır.
E-Defterin Avantajları Nelerdir?
İşletmelerin onaylanan defterlerinin Vergi Usul Kanunu gereği 5 sene, TTK gereği 10 sene saklanıyor olması gerekmektedir. E-defter sistemi ile veriler dijital alanda 10 sene korunabilir ve istenildiği anda bu verilere ulaşmak mümkündür. Büyük defterlerin ve yevmiyelerin noter tarafından onaylanmış bir kağıda basılması gerekliliği ve bunun maliyeti ortadan kalkar. Öte yandan belgelerin standartlar açısından uluslararası gereklilikleri karşılıyor olması da, özellikle çok uluslu şirketlerde düzen ve çalışma prensiplerinde gelişim sağlar.
E-Defter Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-defter başvurusu yapmak isteyen işletmeler Gelir İdaresi Başkanlığı websitesine girip, başvuru formunu ve taahhütnameyi doldurmak zorundadır. Başvuru sürecinde işletmenin kendisine ait mali mühürünün olması da gerekir. DİA Yazılım gibi GİB özel entegratörleriyle anlaşılarak, e-defter kullanımına kolayca başlanabilir.
Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP programı DİA ile e-dönüşüm uygulamalarına geçiş çok kolay! E-defter, e-fatura, e-arşiv fatura ve e-irsaliye geçişlerini DİA ile yapan işletmeler, bulut teknolojisi farkıyla tasarruf ederken, verimlilik, hız ve maksimum güvenlik elde ediyorlar. Siz de değişime ilk adımı atmak istiyorsanız, internet sitemizde yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım!